вторник, јули 10, 2007

Second Life meka za umjetnost



Virtualni online svijet Second Life postao je jedno od najboljih mjesta na kojima se susreću umjetnici, kustosi i sakupljači umjetnina

S više od sedam milijuna registriranih korisnika, virtualni svijet Second Life razvija se u jednu od najvećih umjetničkih zajednica na internetu. Svoje mjesto u virtualnoj stvarnosti već su osigurali Sony, BMW i Adidas, dok su Švedska i Maldivi otvorili svoja diplomatska predstavništva online, a to se spremaju učiniti Makedonija i Filipini.

Zaklada Andy Warhol potpomogla je izložbe i projekte kao što su 'Mixed Realities', godišnje natjecanje koje se održava od 2004. godine.

Velika prednost ovog načina komunikacije sastoji se u činjenici da umjetnici imaju mogućnost susreta s kustosima, drugim umjetnicima i sakupljačima umjetnina iz cijelog svijeta. Također mogu izlagati svoja digitalizirana djela ili pak umjetnost nastalu u virtualnom svijetu. To je posebna pogodnost za umjetnike u usponu koji otvaraju galerije u Second Lifeu bez troškova izložbe kakvu bi imali u stvarnim okolnostima.

U Second Lifeu otvoreno je nekoliko stotina galerija koje prodaju umjetnost – ako nešto kupite u virtualnom svijetu, umjetnina vam se može dostaviti na stvarnu kućnu adresu. Jedna od najprestižnijih galerija je Art Tower, koju vode Danci Roy Irwin i Karen Zohari, koji uredno postavljaju izložbe umjetnika koji stvaraju u Second Lifeu i u stvarnosti. Naravno, kao i u stvarnom životu, uzimaju proviziju za svoj rad, no u virtualnom novcu.

'Neki sakupljači čak traže baš specifičnog umjetnika i naručuju umjetnička djela, tako da postaju ekskluzivni vlasnici', kaže Irwin.

U Second Lifeu također možete naći muzeje i umjetničke centre koji mijenjaju postave na regularnoj bazi. Primjerice, predstavnica Kine na bijenalu koji se trenutno održava u Veneciji, Cao Fei, kreirala je lik u Second Lifeu i nazvala ga China Tracy, te reproducirala virtualni paviljon iz igre u kojem izlaže svoja djela.

Naravno, negativna strana Second Lifea u ovom izrazito demokratičnom okruženju za umjetnost je da nema baš veliku privlačnost za elitu koja troši milijunske iznose na umjetnička djela. No možda se prava snaga nalazi baš u činjenici da Second Life još nisu otkrili preprodavači umjetnina.

Етикети: